[zgodba o uspehu] Tehnologija, ki lahko vse podatke na svetu shrani v en liter DNK raztopine

[zgodba o uspehu] Tehnologija, ki lahko vse podatke na svetu shrani v en liter DNK raztopine

Na razpis, na katerem so od Evropske komisije prejeli 1.8 milijona evrov nepovratnih sredstev, so se v BioSistemiki pripravljali tudi s svetovalcem mreže Enterprise Europe Network

BioSistemika je bila ustanovljena kot spin-off Nacionalnega inštituta za biologijo. Podjetje deluje na področju razvoja programske opreme in biotehnologije, njihov projekt z globalnim potencialom DATANA pa je v okviru pilotnega razpisa EIC Accelerator s financiranjem podprla tudi Evropska komisija.

Njihova rešitev DATANA trajnostno rešuje globalni izziv dolgoročnega shranjevanja in arhiviranja podatkov. Trenutni strežniki za shranjevanje podatkov namreč temu izzivu še zdaleč niso kos, po trenutnih napovedih bomo do leta 2025 lahko shranjevali le še 20 odstotkov podatkov, ki jih dnevno proizvajamo. Strežniki porabijo tudi ogromne količine električne energije in proizvedejo že toliko emisij kot letalska industrija. Projekt DATANA bo s svojim patentiranim algoritmom in napravo za delo z majhnimi volumni tekočin omogočal shranjevanje binarnih podatkov v obliki molekule DNK. Molekula DNK lahko namreč shrani nekaj milijonkrat več informacij na volumen v primerjavi s konvencionalnimi mediji za shranjevanje podatkov. Za lažje predstavo: ta tehnologija nam omogoča, da vse podatke na svetu shranimo v en liter DNK raztopine.

Sredstva Evropske komisije so bila ključna za razvoj tehnologije

Faza raziskav in razvoja je izredno draga, hkrati pa so tovrstni projekti močno tvegani in brez sredstev si ga v podjetju, kot je BioSistemika, ne bi mogli privoščiti. Celotna vrednost projekta DATANA je bila ocenjena na dobrih 2,6 milijonov evrov. Od tega je Evropska komisija financirala 70 odstotkov, ostalo pa je BioSistemika pokrila iz lastnih sredstev.

Tekom prijavnega postopka so se v podjetju večkrat obrnili na svetovalca mreže Enterprise Europe Network in nacionalno kontaktno osebo za EIC Accelerator program, dr. Igorja Mileka, ki jim je pomagal z nasveti pri interpretiranju razpisnih pogojev in nekaterimi namigi. Pred samim intervjujem in zagovorom prijave pred strokovno komisijo v Bruslju pa so skupaj izvedli več pripravljalnih  predstavitev. Vse te aktivnosti, vaje in nasveti so bili zelo pomembni za končen uspeh.

Ves čas v lovu za partnerji s komplementarnimi znanji in podobno vizijo

V podjetju redno spremljajo nove razpise, saj so ti za visoko tehnološko razvojno podjetje velikega pomena, ki jim zagotavlja sredstva za razvoj novih oz. izboljšanih produktov.

Čeprav se mogoče 1,8 milijona evrov, ki jih bodo prejeli s strani Evropske komisije za DATANA projekt sliši veliko, pa to še zdaleč ni dovolj za preboj na trg. Vzporedno zato že iščejo dodatne vire financiranja in investicije.

Trenutno se prijavljajo na evropski razpis, ki se dopolnjuje s projektom DATANA in bi jim lahko dodatno pomagal pri uspešnem preboju na trg. Pri iskanju mednarodnih partnerjev pri tem ponovno sodelujejo s svetovalci mreže Enterprise Europe Network, s katerimi so redno v kontaktu glede trenutnih potreb.

»Podjetjem, kot je naše, lahko podporne inštitucije, kot je EEN, resnično pomagajo in ocenjujem, da te v Sloveniji delajo zelo dobro. Predvsem v zadnjih letih so naredile velik korak v smeri podpore podjetjem. Tudi pred oddajo projekta DATANA na razpis smo od mreže dobili nekaj koristih napotkov, vse skupaj pa se je na koncu sestavilo v uspešno zgodbo,«

pove direktorica podjetja BioSistemika, Roswita Golčer Hrastnik.

DATANA bo pot nadaljevala samostojno

Tekom prvega leta izvajanja projekta DATANA se je odprlo že kar nekih novih raziskovalno razvojnih področij, ki se zdijo nadvse perspektivna in jih želimo razvijati dalje.

»Predvsem si želimo, da projekt DATANA uspešno izvedemo in svetu ponudimo rešitev, ki bo dejansko doprinesla k reševanju globalnih težav na področju shranjevanja podatkov,« pojasni direktorica in doda, da imajo v načrtu pridobiti sredstva za dodatne raziskave in razvoj, ob pravem trenutku pa v sodelovanju s primernim investitorjem DATANA pospremiti na samostojno pot v obliki »spin off« podjetja. BioSistemika bo vsekakor nadaljevala svojo primarno začrtano pot na področju razvoja digitalnih rešitev za laboratorije in še nadalje razvijala nove ideje za prihodnje prebojne projekte.

V San Diegu je BioSistemika v sklopu konvencije Bio International 2022 junija letos projekt DATANA prvič predstavila industriji in širši javnosti. Odzivi so bili odlični in poželi so veliko interesa, tako s strani potencialnih uporabnikov in kupcev, kot tudi razvojnih partnerjev in investitorjev.

Inovativen projekt DATANA rešuje vedno večji problem dolgoročnega shranjevanja in arhiviranja podatkov.      

Close