Poročilo EIC Tech 2023: Kaj morajo vedeti podjetja v Sloveniji

Poročilo EIC Tech 2023: Kaj morajo vedeti podjetja v Sloveniji

Poročilo EIC Tech 2023: Kaj morajo vedeti podjetja v Sloveniji

Poročilo EIC Tech za leto 2023, ki ga je izdala Evropska inovacijska komisija (EIC), prinaša vpogled v najnovejše tehnološke trende in inovacije, ki oblikujejo prihodnost Evrope. V okviru mreže Enterprise Europe Network v Sloveniji smo za vas povzeli ključne poudarke iz poročila, ki so še posebej pomembni za mala in srednje velika podjetja (MSP) v Sloveniji.

1. Uvod

Evropska inovacijska komisija (EIC) je del programa Obzorje Evropa in je bila ustanovljena z namenom identifikacije, razvoja in širitve vznemirljivih globokih tehnologij in prebojnih inovacij. Z več kot 10 milijardami evrov financiranja EIC podpira najbolj nadarjene in vizionarske evropske raziskovalce in podjetnike na njihovi poti od revolucionarnih idej do uspeha na evropskih in globalnih trgih.

2. Ključne tehnologije in trendi

Poročilo se osredotoča na številne tehnološke trende, ki so ključni za prihodnost Evrope:

  • Digitalne tehnologije, industrija in vesolje: Poudarek je na tehnologijah, kot so DNA-based digital data storage, alternativne kvantne informacijske obdelave, zavestni AI sistemi in napredni materiali za razširljivo fotovoltaiko.
  • Napredni materiali: Raziskave v tej kategoriji vključujejo aditivno proizvodnjo odzivnih kompozitov in ne-CRM elektrokatalizatorje.

3. Pogled naprej

Analiza v poročilu bo pomagala oblikovati prihodnje raziskave EIC, pri čemer bo poudarek na globalnih trendih, ki temeljijo na patentih, publikacijah, financiranju in naložbah.

Povezava do poročila

Za MSP v Sloveniji je ključnega pomena, da ostanejo obveščeni o najnovejših tehnoloških trendih in inovacijah, ki jih predstavlja poročilo EIC Tech 2023. Te informacije lahko podjetjem pomagajo pri načrtovanju njihove prihodnje strategije rasti in inovacij.

Sedež nacionalne kontaktne točke za t. i. tretji steber v okviru programa Obzorje Evropa (Horizon Europe) je SPIRIT Slovenija, eden od partnerjev konzorcija Enterprise Europe Network Slovenija. 

Kontaktni osebi programov Obzorje Evropa na SPIRIT Slovenija sta:

  • dr. Igor Milek (program EIC & EIE), Tel: 0590 89 505,
  • mag. Sabina Žakelj Pediček (program EIT), Tel: 0590 89 521,

e-pošta: obzorje.evropa@spiritslovenia.si

Close