Podpora EU pri internacionalizaciji slovenskih MSP

Podpora EU pri internacionalizaciji slovenskih MSP

Podpora EU pri internacionalizaciji slovenskih MSP

Evropska komisija je pripravila obsežen dokument z naslovom "Pregled instrumentov EU, ki prispevajo k internacionalizaciji evropskih podjetij (2023)". Ta dokument je ključnega pomena za vsa mala in srednje velika podjetja (MSP), ki razmišljajo o širitvi svojega poslovanja preko slovenskih meja.

Namen dokumenta je olajšati dostop do informacij, ki so pomembne za deležnike EU, ki si prizadevajo za internacionalizacijo poslovanja. Vključuje regionalne in bilateralne specifične instrumente, ki lahko pomagajo podjetjem EU pri njihovih prizadevanjih za internacionalizacijo.

Evropska investicijska banka (EIB) igra pomembno vlogo pri podpori MSP. Zagotavlja dostop do financiranja preko lokalnih finančnih posrednikov tako znotraj kot zunaj EU. EIB ponuja paleto izdelkov za MSP, ki lahko podpirajo internacionalizacijo podjetij, vključno s tretjimi državami.

Dokument prav tako poudarja vlogo Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) pri podpori ustvarjanja čezmejnih vrednostnih verig in razvoja bolj konkurenčnih 'svetovno razrednih' grozdov. Internacionalizacija, vključno z medregionalnim sodelovanjem, je cilj strategij pametne specializacije.

Dokument nudi geografski prikaz specifičnih podpornih instrumentov, ki imajo globalni, regionalni in bilateralni fokus. Ti instrumenti so razvrščeni v Direktne (podpora internacionalizaciji podjetij) in Indirektne (podpora za boljše pogoje okvirja, poslovnega okolja in informacij).

Za več podrobnosti lahko dostopate do celotnega dokumenta na spodnji povezavi.

V mreži Enterprise Europe Network smo tukaj, da vam pomagamo na vaši poti do internacionalizacije. Ne oklevajte in nas kontaktirajte, če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete dodatne informacije. Skupaj lahko pomagamo slovenskim inovacijam doseči globalno prepoznavnost.

Povezava do dokumenta

Close