Mednarodno poslovno srečanje SEE MEET 2023

Mednarodno poslovno srečanje SEE MEET 2023

Mednarodno poslovno srečanje SEE MEET 2023

V Mariboru je 25. in 26.10.2023 potekalo mednarodno poslovno mreženje - SEE MEET 2023 na temo edinstvenih sinergij med zelenimi, trajnostnimi rešitvami in digitalnimi tehnologijami. Dogodek, ki predstavlja odlično priložnost za vnaprej dogovorjena srečanja z izbranimi podjetji, interaktivne okrogle mize ter diskusije in navdihujoča predavanja strokovnjakov s posameznih področij, vključno s t. i. gladiatorskimi piči, je letos privabil več kot 114 udeležencev iz 13 držav. Dogodek sta organizirali Razvojni center Novo mesto in Razvojna regionalna agencija Podravje v sodelovanju  s partnerji slovenskega konzorcija mreže Enterprise Europe Network Slovenia, ob podpori  Ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem in javne agencije, SPIRIT Slovenije.  

Dogodek je namenjen malim in srednje velikim podjetjem iz različnih sektorjev, ki iščejo nove poslovne priložnosti na mednarodni ravni ter nove kontakte in povezave preko individualnih vnaprej pripravljenih sestankov in neformalnega mreženja v času dogodka. Koncept poslovnih srečanj SEE MEET temelji na vnaprej dogovorjenih sestankih med udeleženci, kar jim omogoča temeljito pripravo na pogovor s posameznim podjetjem, ter največji možen izkoristek  časa, saj se v kratkem času srečajo z veliko več podjetji, kot sicer. Podjetjem omogoča enostaven, hiter in finančno ugoden način za sklepanje novih poslov. 

Letos dogodek SEE MEET gostuje v Mariboru, ki po besedah župana Saše Arsenoviča predstavlja inovativno poslovno okolje za vzpostavitev, razvoj ali nadgradnjo poslovnih aktivnosti, obenem pa je tudi odlično izhodišče za dostop do različnih ciljnih trgov v Evropi. »Veseli me, da mesto postaja tudi lokacija izjemnih poslovnih dogodkov, kar prinaša obilo prednosti in priložnosti tudi za lokalne podjetnike in gospodarstvo.« 

Digitalne tehnologije ponujajo nove in inovativne načine za dosego trajnostnih ciljev podjetij je dejal glavni govorec letošnjega dogodka Matej Kupljenik, vodja digitalizacije in Boštjan Virant, odgovoren za digitalizacijo industrijskih storitev pri SIEMENS d. o. o., ki sta udeležencem predstavila Siemensov pospeševalnik. »Odprta digitalna poslovna platforma omogoča podjetjem, da lažje, hitreje in v večjem obsegu pospešijo svojo digitalno preobrazbo in dosežejo svoje trajnostne cilje. Industrijski Metaverse je virtualni svet, v katerem se lahko sreča, dela ali druži neskončno število ljudi. Gre za novo raven obstoja, ki bo za vedno spremenila naš način življenja. Ponuja možnost optimizacije naših konstrukcij, proizvodnih sistemov in inovacij s pomočjo simulacije, odkrivanja napak ter sprejemanja odločitev, ki bodo na koncu vplivale na resničnost. Vse to je koristno tudi za trajnost, saj že dolgo časa stremimo k prepričevanju človeštva, naj porabi manj.« 

Sledila so zanimiva in navdihujoča tematska predavanja. Vanja Tomažič, direktor avtomatizacije in digitalizacije za industrijo in infrastrukturo v podjetju Metronik, d. o. o. je ponazoril digitalizacijo proizvodnje v praksi in poudaril, da je razumevanje temeljnih načel digitalizacije sodobnih proizvodnih obratov ključnega pomena, ko se podjetje podaja na pot digitalizacije. Nina Božjak Lipovšek, IT svetovalka za poslovne rešitve v podjetju Mikrografija, d. o. o., pa je predstavila, kako lahko podjetje z elektronskim podpisovanjem postane brezpapirno in doseže izjemne prihranke pri operativnih stroških. 

Na okrogli mizi v nadaljevanju  so Tatjana Koleša, koordinatorka projekta SRC-EDIH (Razvojni center Novo mesto doo),  Janez Stupan, direktor CADCAM Lab ltd in  Ivett Angyal, vodja operacij za EDIH (EIT Digital Hungary)  razpravljali o ključnih dejavnikih za uspešno digitalno transformacijo – na primerih iz EDIH (European Digital Innovation Hubs). 

Vzporedno ob predavanjih in okrogli mizi so potekala individualna vnaprej dogovorjena srečanja med udeleženimi podjetji. Ta trajajo 25 minut, nato pa se sogovorniki zamenjajo.  

Close