Evropska vesoljska agencija je objavila 3. razpis RPA

Evropska vesoljska agencija je objavila 3. razpis RPA

Evropska vesoljska agencija je objavila 3. razpis RPA

Evropska vesoljska agencija (ESA) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Slovenije vas vabita k oddaji okvirnega predloga v okviru tretjega javnega razpisa za zbiranje okvirnih predlogov v okviru RPA (Requesting Party Activities) za Slovenijo.

Ta razpis za zbiranje predlogov je namenjen samo slovenskim podjetjem (vključno z MSP) ali akademskim in raziskovalnim organizacijam s sedežem v Sloveniji. Slovenski deležniki se lahko povežejo tudi s tujimi partnerji iz drugih držav članic ESA, vendar njihov delež ne sme presegati 20 % skupne cene.

Vključeni so naslednji tipi aktivnosti:

Tip A. Raziskovalna in pripravljalna dejavnost tipa A (npr. študije izvedljivosti/demonstratorji, konceptualno načrtovanje, raziskava konkurenčne krajine, zahteve uporabnikov in demonstratorji, ki temeljijo na matični plošči), katerih cilj je priprava na sodelovanje v izbirnih programih ESA ali začetnih korakih razvoja izdelka za vesolje, s potencialom za uporabo na prihodnjih misijah ESA ali komercialnih misijah.

Tip B. "Flight and ground segment"– raziskovalne in razvojne dejavnosti v obliki opreme (vključno z zemeljsko komunikacijsko ali vesoljsko znanstveno obremenitvijo) za izgradnjo kompetenc in zmogljivosti, osredotočenih na izdelke ali generični tehnološki razvoj s potencialom za ponovno uporabo na ESA ali komercialnih misijah. Upošteva se lahko tudi zemeljska oprema in operativni sistemi misije (EGSE, MCS, OGSE, zemeljske postaje ali sorodna preskusna oprema), če je jasno dokazano, da bi to vodilo do ponavljajočega se izdelka/storitve.

Tip C: Flight Opportunities – priložnost financiranja za dovolj zrele (vsaj TRL 5) obstoječe slovenske tehnologije ali izdelki, v sodelovanju z izkušenimi evropskimi akterji, za vključitev v misije, ki niso ESA, da postanejo preizkušeni med leti.

Tip D. Space Science Activity – podpiranje vključevanja slovenskih raziskovalcev, kar vodi do potencialne prihodnje vključenosti v ožjo ekipo znanstvenih misij ESA in objavo strokovno pregledanih znanstvenih člankov.

Tip F - Space (downstream) applications – Izdelki in storitve, ki uporabljajo ESA/evropsko vesoljsko infrastrukturo, ki že obstaja ali je predvidena za delovanje v bližnji prihodnosti.

Tip G. - Izobraževanje:

  • G1: Univerzitetni tečaji, ki vodijo do kvalifikacije (BSc ali MSc) na področjih, povezanih z vesoljem, ki ustrezajo potrebam slovenske vesoljske industrije in spodbujajo kariero v vesolju ter ustrezajo nacionalnim potrebam vesoljske industrije.
  • G2: doktorske disertacije, ki ustrezajo jasnim potrebam slovenske vesoljske industrije in bi vodile k razvoju novega izdelka ali storitve.

Celoten razpis v skupni vrednosti 1 mio EUR je objavljen TUKAJ (za dostop je potrebna prijava v sistem ESASTAR).


Rok za oddajo predlogov

Razpis je odprt do 8. 11. 2022 do 13.00 CEST. 


Dodatne informacije

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
e-mail: space.mgrt@gov.si

Close